Veel gestelde vragen

Veel voorkomende vragen met antwoorden over onze propolis producten en diensten.

Wanneer wordt mijn bestelling verzonden?
Bestellingen worden zo snel mogelijk, en uiterlijk binnen 3 werkdagen verzonden. In de meeste gevallen bezorgt PostNL uw bestelling de volgende dag.

De verzendkosten komen bij het afrekenen op ‚ā¨6,45 in plaats van ‚ā¨3,45 hoe kan dat?Verzend verpakkingen
Bijna al onze producten worden per briefpost verzonden voor ‚ā¨3,45. Uitzondering hierop zijn de verpakkingen die niet door de brievenbus passen, 50ml cr√®me, 100ml tinctuur en de capsule- en honing potten. Wanneer u 1 van deze producten in uw winkelmandje heeft wordt uw bestelling via pakketpost verzonden. Heeft u al een pot capsules besteld, kies dan de volgende keren voor een navulverpakking. Deze kunnen wel voordelig per briefpost verzonden worden!

Ontvang ik bij mijn bestelling nog extra informatie over het gebruik van de propolis producten?
Bij iedere bestelling sturen wij een foldertje mee met informatie over het gebruik en dosering van onze producten. Heeft u na het lezen hiervan nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Mag propolis continue gebruikt worden?
Propolis mag gedurende langere tijd gebruikt worden. Het kan preventief ingezet worden, met name in periodes van verminderde weerstand. Wij adviseren om af en toe het gebruik te onderbreken wanneer het al langere tijd goed gaat met de gezondheid. Zo krijgt u meer zicht op het effect van de propolis, en of het nog nodig is om propolis preventief te blijven gebruiken.

Is propolis geschikt voor kinderen?
Kinderen vanaf 1 jaar mogen propolis inwendig gebruiken. Vergeet niet een allergietest op de huid te doen voordat u uw kind propolis geeft.
Omdat de capsules voor veel kinderen te groot zijn kiezen de meeste ouders voor propolis druppels. Meng de druppels met wat eten of drinken, bijvoorbeeld wat diksap, zodat de smaak niet te sterk is. Dosering 4 keer per dag: 7-13 jaar 3 druppels per keer, 4-6 jaar 2 druppels, tot en met 3 jaar 1 druppel.

Mogen kinderen druppels waar alcohol in zit?
Een minimale hoeveelheid alcohol in voedsel is normaal, en het lichaam van volwassenen en ook kleine kinderen is hierop berekend. (Ter info, een druppel propolis tonic bevat 0,03ml alcohol. Een glas appelsap van 200ml kan 0,2ml alcohol bevatten.) U kunt dus gerust een aantal druppels geven.
Mocht u zich hier toch niet prettig bij voelen kunt u als alternatief de propolis tinctuur, of extra geconcentreerde druppels, gebruiken en de alcohol laten verdampen. Hiervoor druppelt u tinctuur op iets te eten, bij voorkeur iets met een sterke smaak om de smaak van de propolis te maskeren. Als u even wacht is de alcohol verdampt.

Mag ik propolis geven aan een (huis)dier?
Propolis wordt veel als natuurlijk middel voor dieren gebruikt. Propolis wordt bijvoorbeeld bij paarden, honden en katten gebruikt tegen bronchitis, hooikoorts of klachten van het spijsverteringsstelsel en de darmen. Dosering 4 keer per dag: tot 10kg 1 druppel per keer, 10-20 kg 2 druppels, 20-40 kg 3 druppels, daarboven mag het gebruik zoals bij mensen worden aangehouden. Dat is 4 druppels per keer, en bij ernstige klachten tot maximaal 8 druppels per keer.
Een veelgebruikte methode is om de druppels te druppelen op iets lekkers, bijvoorbeeld een snoepje, en het volledig te laten drogen alvorens het te geven aan uw dier.

Hoe groot zijn de capsules precies?
De vegetarische capsules hebben de veel gebruikte maat “0”. Dit is ongeveer 22 mm lang met een diameter van 7,5 mm. Leg een capsule achter op uw tong en neem vervolgens, alsof u veel dorst heeft (u doet net alsof er geen capsule in uw mond zit), een flinke slok water. Vaak slikt u op deze manier zonder moeite een capsule door. Als u eerst even wilt proberen voordat u een pot capsules bestelt, kies dan voor de navulverpakking van 30 stuks. Anders is er altijd de mogelijkheid om propolis tinctuur in te nemen in plaats van capsules.

Hoe kan het dat propolis voor zo veel verschillende toepassingen goed is?
Propolis bestaat uit een grote verzameling stoffen. De¬†ingredi√ęnten¬†van propolis zijn afzonderlijk werkzaam, maar ondersteunen ook elkaars werking en kunnen bepaalde effecten van elkaar versterken. Propolis is door bijen samengesteld van bijzondere stoffen uit boomharsen, geoptimaliseerd om hun woning en bijenvolk te ontsmetten en te beschermen tegen ziekteverwekkers. Propolis is dus eigenlijk een uiterst complexe samenstelling van natuurlijke stoffen waardoor het heel veelzijdig toegepast kan worden.

Waarom heeft mijn product een andere kleur/geur/smaak dan de vorige keer?
De samenstelling van propolis is afhankelijk van verschillende factoren zoals het karakter van het bijenvolk, de omgeving en het jaargetijde. Waarschijnlijk zorgt deze wisselende samenstelling ervoor dat ziekteverwekkers niet resistent worden voor dit natuurlijk antibioticum van de bijen. Het heeft ook tot gevolg dat de propolis producten¬†vari√ęren¬†in kleur en kleurintensiteit. Propolis is vaak bruin maar kan ook zwart, rood, oranje, gelig en groenig zijn. Dit geldt ook voor de geur en de smaak, hoewel u altijd het karakteristieke propolis aroma zal herkennen.

Ik wil graag zelf op zoek naar wetenschappelijke artikelen, waar vind ik die?
Een goede start is Google scholar. ¬†Zoek hier op “propolis” in combinatie met de (Engelstalige) zoekwoorden van uw keuze. U kunt de samenvattingen en de conclusies van de onderzoeken zo heel gemakkelijk vinden. Om alle details van het onderzoek te lezen moet u in veel gevallen wel betalen, of het onderzoek bekijken op een computer in een openbare medische bibliotheek aan de universiteit.

Waarom bevatten de producten met paars etiket alleen Nederlandse propolis?
De meeste propolis die wordt verkocht komt uit China of Zuid-Amerika. Hier worden bijen grootschalig gehouden met gemaximaliseerde productie opbrengst. De arbeidsomstandigheden en regelgeving zijn anders dan wij gewend zijn; er mogen middelen worden gebruikt die hier niet zijn toegestaan (en mogelijk terecht kunnen komen in de propolis en de daarvan gemaakte producten). De propolis wordt verhit en in grote blokken gesmolten om te verzenden. Propolis “uit Nederland of Belgi√ę” hoeft dus niet per se van Nederlandse of Belgische bijen te komen, maar kan ook zijn¬†ge√Įmporteerd.
Alle propolis in onze producten met paars etiket komt van onze eigen bijen, of van collega-imkers uit Nederland. Propolis uit Nederland is van zeer hoge kwaliteit omdat de harsen die de bijen gebruiken vooral van berken en populieren komen. Daarnaast bevat de propolis de stuifmeel/pollen en stoffen uit de eigen omgeving. De bijen die onze propolis maken worden niet op een fabrieksmatige manier gehouden. Veel imkers in Nederland zijn hobby imker die hun bijen op natuurlijke wijze houden, met liefde en fascinatie voor de bijen op de eerste plaats. Wij vinden het fijn om de imkers te kunnen bezoeken en de bijen te zien die de propolis maken die de basis vormt voor onze producten. Behalve de hoogste kwaliteit is dierenliefde voor ons heel belangrijk.

Waarom zijn er ook producten met Hongaarse propolis?
Sinds kort hebben wij ook biologische propolis van een imker uit Hongarije. Hongarije is een land met een rijke imkercultuur en veel ongerepte natuur. Daarnaast is het een EU land met Europese regelgeving, en is de biologische certificering geheel conform de Nederlandse standaard. Deze propolis is dan ook van zeer hoge kwaliteit. Wij verwerken de propolis verder op precies dezelfde manier als de Nederlandse propolis om zo de hoge kwaliteit te garanderen die u kent van de producten met paars etiket.

Wat is het verschil tussen de Nederlandse en Hongaarse propolis?
Propolis is steeds verschillend van samenstelling, aan de hand van de omgeving, het seizoen, en het bijenvolk. Dus ook bij de Nederlandse propolis is de samenstelling steeds anders. (Dit is onderdeel van het succes van propolis, de wisselende samenstelling gaat resistentie van ziekteverwekkers tegen.) Het enige echte verschil met de Nederlandse propolis is dat de planten uit de omgeving van de bijen anders kunnen zijn dan hier. Dit is voor mensen die hooikoorts klachten hebben een rede om extra honing uit de eigen omgeving te nemen. De propolis uit Hongarije bevat mogelijk niet precies dezelfde types stuifmeel als uit de eigen omgeving, maar de honing kan hiervoor compenseren.

Hoeveel procent propolis bevat de krachtige propolis tinctuur?
Er worden verschillende manieren gebruikt om de concentratie propolis in een oplossing te berekenen, en daarom is het moeilijk om producten van verschillende producenten te vergelijken. Onze propolis tinctuur is gemaakt door zo veel propolis op te lossen als mogelijk is, zonder verhitting. Dit komt uiteindelijk uit op 30% zuivere propolis. De manier waarop dit is berekend is dat er daadwerkelijk 30% zuivere propolis als vaste stof overblijft als de tinctuur wordt verdampt.
Ruwe propolis bevat ook niet-werkzame stoffen zoals bijenwas (tussen 10% en zelfs 90%) dus als men rekent met ruwe propolis zit er altijd minder zuivere propolis in de oplossing. Wij voegen een grote hoeveelheid ruwe propolis aan de oplossing toe om tot de concentratie van 30% werkzame stoffen te komen, wat overblijft wordt weggefilterd.
Een veel hoger percentage is niet mogelijk zonder de propolis te verhitten. Wij verwerken de propolis bij kamertemperatuur om zo geen werkzame stoffen te verliezen en de propolis in zijn meest pure vorm en kwaliteit te behouden.

Ik heb gehoord dat de bijen het moeilijk hebben, wat kan ik doen?
Met uw bestelling bij ons steunt u de honingbij. Een deel van het bedrag van uw bestelling komt direct ten goede aan het behoud en de gezondheid van de bijenvolken in Nederland. U draagt bij aan meer bijenvolken, en een goede overlevingskans van de bijenvolken tijdens de winter. Steekt u liever zelf de handen uit de mouwen, zaai dan een speciaal bloemenmengsel of plant meer nuttige bijen planten. Koop honing van een imker uit Nederland. Of start zelf met het houden van bijen en volg een imker cursus!
De solitaire bij heeft het moeilijker dan de honingbij. U kunt u een bijenhotel plaatsen in de tuin, op het balkon, of aan een muurtje. Via google is veel te vinden over het zelf maken van een bijenhotel, maar er zijn natuurlijk ook genoeg kant en klare exemplaren te koop.

Staat uw vraag er niet bij? Of is er in bovenstaande antwoorden toch iets onduidelijk?
Stuur ons een email en wij helpen u graag verder.

Winkelwagen
Veilig & snel betalen
iDeal logo's
Voordelige briefpost
PostNL We rekenen voor uw bestelling een bedrag van €3,45 voor de verzending. Dit geldt voor de meeste producten, ongeacht de hoeveelheid. Meestal hoeft u niet thuis te blijven voor het pakketje, deze passen door de brievenbus. Een uitzondering is van toepassing op de glazen potten, 100ml flessen en 50ml cr√®me verpakking, deze zijn niet geschikt voor brievenbuspost hier wordt €6,45 per pakketzending in rekening gebracht. Voor Belgi√ę en Duitsland hanteren wij een vast tarief van €11,50.
  • Veilig en betrouwbaar betalen via IDeal
  • Snel verzonden via PostNL
  • Persoonlijk advies en hulp bij vragen
  • Product reviews